سفرهای خارجی چندبرابر گران شد
معصومه دیودار
این روزها نهتنها در حوزه ارز و سکه شاهد افزایش قیمت هستیم؛ بلکه سفر و گردشگری نیز پا را در رکاب افزایش قیمت ارز گذاشته و چنان میتازد که دیگر نمیتوان به گرد پایش رسید.
ماجرای گران شدن سفرهای خارجی نیز از همان حبابی آب میخورد که مسئولان درباره افزایش نرخ دلار مطرح کرده بودند اما این حباب نهتنها طی ماههای گذشته نترکید؛ بلکه بزرگ و بزرگتر شد تا آنکه تمام عرصههای وابسته به دلار را فراگرفت. در مرحله نخست شاهد حذف ارز مسافرتی بودیم و در مرحله بعد ارائه ارز مسافرتی به گردشگران محدود شد.
دلار چهار هزار تومانی در بازار به ۱۲ هزار تومان و یوروی پنج هزار تومانی هم به ۱۵ هزار تومان رسید. صرافیها بسته شدند و دیگر به مسافران هم ارز نمیدادند. حتی اکنون که کمی ثبات نرخ به بازار بازگشته که البته آن هم با نرخ دلار ۱۰ هزار تومانی همراه است و مسافران باید برای سفر به خارج از کشور از همان بازار ثانویه ارز مورد نیاز را تامین کنند، اما هر مسافر تنها پنج هزار یورو میتواند از صرافیها با ارائه مدارک سفر ارز خریداری کند. در واقع میتوان گفت، مسئولان سعی دارند هر روز بیش از گذشته سفر ایرانیها به خارج از کشور را محدود و سخت تر کنند.
بر اساس اعلام بانک مرکزی مسافران میتوانند با ارائه بلیت، گذرنامه و ویزا (درباره کشورهایی که نیاز به ویزا دارند) تا سقف ۵۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها، از صرافیهای مجاز ارز خریداری کنند. همچنین صرافیها مجازند تا سقف معادل مبلغ ۱۰۰ یورو برای هر نفر بابت هزینه خدمات کنسولی سفارتخانههای خارجی از جمله خدمات اخذ روادید و کنسولی ارز به متقاضیان بفروشند.
بلیتهای سرسام آور
پس از این ماجراها شاهد افزایش قیمت بلیت هواپیماها بودیم، چنانکه «مقصود اسعدی سامانی»؛ دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی تاکید کرد: «قیمتها پایین نیاید، سفرهای خارجی حذف میشوند.»
این افزایش نرخ از آن جهت رخ داد که شاهد افزایش نرخ ارز تخصیصی به هواپیماییها از ۴٢٠٠ به ٩٠٠٠ تومان بودیم که با چنین اتفاقی شرایط ارائه بلیت به مسافران تغییر کرد. به گفته سامانی؛ «در صورت تداوم روند فعلی قیمت پروازهای خارجی، بسیاری از مردم عملا توان سفر به خارج از کشور را از دست میدهند. از یک سو شرکتهای ایرانی در چنین فضایی توان رقابت با خارجیها را نخواهند داشت و از دیگر سو افزایش قیمت بلیتها، کاهش تقاضا را در پی خواهد داشت که شرکتهای ایرانی در چنین فضایی متضرر خواهند شد.»
نبود هماهنگی در نظرات مسئولان
با وجود آنکه فعالان عرصه گردشگری بر لزوم توجه به نرخ ارائهشده از سوی شرکتهای هواپیمایی تاکید داشتند، وزیر راه و شهرسازی در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی گفت: «در شرایط فعلی حفظ صنعت هوانوردی بسیار مهمتر از قیمت پروازها برای کشور است و باید بتوانیم این صنعت را از گزند تحریمها حفظ و در حرکت نگه داریم.»
در چنین شرایطی بود که «آخوندی» بر لزوم محدودسازی سهم پروازهای چارتر تاکید کرد و گفت: «شرکتهای هواپیمایی باید قیمت بلیتها را روی پایگاههای اینترنتی خود منتشر کنند و سهم پروازهای چارتر نیز از سبد پروازها به شدت محدود شود؛ چراکه افزایش قیمتها در پروازهای چارتر خیلی بیشتر از قیمت رسمی شرکتهای هواپیمایی است.»
سفر لوکس چند ده میلیونی
با این وجود، سفر به خارج از کشور با افزایش قیمت بلیت هواپیما، گران شدن نرخ دلار، یورو و بالا رفتن نرخ عوارض خروج از کشور جزء آن دسته از سفرهای لوکس شد که دیگر هر کسی توان انجامش را ندارد. بلیت هواپیمای رفت و برگشت تهران-پاریس که تا همین چند هفته پیش در نهایت یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود اکنون به ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. این افزایش چندبرابری نرخ در بسیاری از مسیرهای دیگر نیز قابل مشاهده است؛ چنانکه مسیر سفر رفت و برگشت تهران به آمریکا ۶۸ میلیون تومان بهفروش میرسد.
در واقع میتوان گفت، بلیت پروازهای خارجی صد درصد افزایش یافتند و این افزایش نرخ در قیمت بلیت پروازهای داخلی نیز تاثیر گذاشت؛ چنانکه به گفته «حرمتالله رفیعی»، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران؛ «با توجه به آنکه به یکباره شاهد چندبرابر شدن قیمت پروازهای خارجی بودیم و ایرلاینهای خارجی مسیر خود را بستند و بصورت غیرقانونی بلیتها را به دفاتر مرتبط با خودشان منتقل کردند، بنابراین نرخها صد درصد افزایش داشت. در چنین شرایطی قطعا عموم جامعه امکان سفر به خارج از کشور را نخواهند داشت و سفر فقط محدود به تاجران، کارخانهداران و بازرگانان میشود.»
البته پس از رایزنیهای انجامشده بالاخره «حسن روحانی»، رئیسجمهور برای حل مشکل افزایش قیمت بلیتهای هواپیما به وزیر صنعت دستور داد. در این میان «علیاصغر مونسان»، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه سال گذشته از محل صندوق توسعه ملی یکهزار میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت به بخش گردشگری اختصاص یافت، گفت: «امسال نیز یکی از بخشهایی که در قانون بودجه مورد توجه ویژه قرار گرفته، بخش گردشگری است، بطوریکه ۸۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت در اختیار حوزه گردشگری گذاشته میشود.»
حال باید دید در شرایطی که سفر به خارج لوکستر از گذشته شده است، چه آیندهای در انتظار گردشگرانی است که علاقه دارند با سفر به خارج از کشور تجربیات جدیدی را پشت سر بگذارند، یا دانشجویان و خانواده هایشان و حتی کسانی که بیمار دارند چه خواهند کرد؟
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است