پارس ها در سیستان
کوروش محمدخانی، دکترای باستان شناسی، استادیار دانشگاه شهید بهشتی
در سال ۱۹۵۹ م.- (۱۳۳۸ خورشیدی) کارگران به پروفسور «جوزپه توچی»، رئیس موسسه «ایزمئو» و استاد شرقشناسی دانشگاه ناپل ایتالیا خبر دادند که آثار داغ دیوارهای در نزدیکی روستای قلعه نو در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد. «توچی» که برای بازدید از سیستان و شروع کاوشهای شهر سوخته توسط باستانشناسان ایتالیایی به ایران آمده بود، به بازدید از این آثار پرداخت. آثاری که در دو کیلومتری جنوب روستای قلعه قرار داشت و بعدها کاوش شد، بقایای محوطه باستانی «دهانه غلامان»، شهری از دوران هخامنشی در شرق شاهنشاهی بود.
محوطه هخامنشی دهانه غلامان روی یکسری بلندیهای طبیعی مارنی که از سطح زمینهای اطراف ۸ تا ۱۱ متر بلندتر است، قرار دارد. این محوطه از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده است. ساختمانهای بخش شمالی در مساحتی به طول حدود ۱۵۰۰ متر و عرض ۸۰۰ تا ۹۰۰ متر در کنار یک کانال آب بنا شدهاند و بخش جنوبی در دو کیلومتری بخش شمالی در یک فضای محصور حدود ۲۰۰ متر در ۲۰۰ متری ساخته شده است. این بقایا در ۱۱ کیلومتری شرق مسیر قدیمی هیرمند به نام «سنارود» واقع شدهاند. در جنوب و شرق این بناها تپههای مارنی وجود دارد، ولی اثری از حصار و بارو در اطراف این محوطه دیده نمیشود.
کاوشهای علمی در دهانه غلامان توسط «امبرتو شراتو» از سال ۱۹۶۲ آغاز و تا سال ۱۹۶۵ ادامه یافت. بر اساس پژوهشهای او و همکارانش ۲۸ ساختمان در دهانه غلامان وجود داشته است که تحقیقات اخیر نگارنده این تعداد را به ۴۳ ساختمان میرساند. از میان این ساختمانها شراتو هفت ساختمان را کاوش کرد. بین سالهای۱۳۷۹ تا ۱۳۸۴ هیات ایرانی به سرپرستی «سیدمنصور سیدسجادی» تمرکز خود را روی کاوش ساختمان شماره ۱۵ گذاشت، ولی ساختمانهای ۱۷، ۲۱، ۲۲ و ۲۳ را نیز کاوش کرد. از سال ۱۳۸۶ تا سال ۱۳۹۱ نیز هیات باستانشناسی به سرپرستی نگارنده به پژوهشهای علوم باستانشناختی و بررسی باستانشناسی محوطه اقدام و تمامی محوطه را با روش مغناطیسسنجی بررسی کرد. همچنین تمامی محوطه مورد بررسی سیستماتیک باستانشناسی واقع شد. وسعت دهانه غلامان بر اساس پژوهشهای انجامشده حدود یکصد هکتار بود که با ساخت چاهنیمههای ۱ تا ۴ در اطراف این محوطه و بهخصوص چاهنیمه شماره ۴ در سال ۱۳۸۷ در غرب محوطه حدود ۷۰ هکتار آن به زیر آب رفت.
بقایای موجود در دهانه غلامان در قسمت شمالی محوطه، در سه قسمت ساخته شدهاند. بخشی از ساختمانها در قسمت شرقی و تعدادی در قسمت غربی و چند ساختمان در جنوب کانال آب باستانی ساخته شدهاند. ساختمانهای قسمت شرقی و غربی در پژوهشهای هیات ایتالیایی مشخص شده و ساختمانهای بخش جنوبی در تحقیقات اخیر به روشهای ژئوفیزیکی آشکار شدهاند. از مجموع ۴۳ ساختمان کشفشده، بناها از نظر بزرگی و اندازه و هم از نظر نقشه و فرم با هم متفاوت و از لحاظ معماری بسیار قابل توجهاند. ساختمانهایی همچون ساختمانهای شماره ۱، ۲، ۳ در بخش شرقی و ساختمانهای ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۲۱، ۲۲ و ۲۳ در بخش غربی دارای اندازههای بزرگی در حدود ۷۰ در ۷۰ متر، یا ۵۳ متر در ۵۳ متر و… هستند و از لحاظ کارکردی به بناهای عمومی، اداری، مذهبی و صنعتی تقسیمبندی میشوند. سایر بناها که دارای اندازههای کوچکتری از چند متر تا حدود ۲۰ متر در ۲۰ متر هستند، به بناهای شخصی و مسکونی معروفاند که در بخش شمالی پراکندهاند. بهویژه در غرب ساختمان شماره ۳، شرق ساختمان ۲، جنوب کانال آب باستانی و غرب ساختمان شماره ۱۵٫
در جنوب محوطه نیز بقایای دیوارهای عظیم یک بنای مربعشکل روی سطح دیده میشود. چهارگوشی که اندازه آن حدود ۱۹۰ متر در ۱۹۰ متر است و ضخامت دیوارهایش بین چهار تا شش متر است. شراتو و سیدسجادی کاوشگران محوطه بر اساس دوری مسافت و بزرگی آن، این فضا را به پادگان یا یک مکان نظامی نسبت میدادند، ولی پژوهشهای آرکئوژئوفیزیکی اخیر در این منطقه، ساختمانی را آشکار کرد که برگرفته از معماری هخامنشی در فارس مرکزی و خوزستان است و بسیار به کاخهای هخامنشی شباهت دارد و نگارنده از آن بهعنوان کاخ یا بنای یک «ساتراپنشین» نام برده است.
بهجز بنای مذکور، یکی از مهمترین بناهای محوطه دهانه غلامان ساختمان شماره ۳ است که با توجه به نوع معماری، پلان، فضاهای موجود در آن، اجاقها و کورهها و محرابها در آن، به آن کارکرد مذهبی دادهاند. آثار سوختگی، خاکستر و استخوانهای ریز نیمسوخته در داخل اجاقها و روی سکو ـ محرابها، بعضی مکانهای مخصوص نگهداری آتش، شواهدی از آیینهای پرستشی مردم این شهر به دست میدهد. احتمالا طبق پژوهشها، آیین مردم دهانه غلامان، نوعی زرتشتیگری اولیه بوده است. بنای شماره ۲ نیز از بناهای مهم دهانه غلامان است که با توجه به نوع معماری و تقسیمبندی فضاییاش، از آن بهعنوان یک ساختمان اداری یا بایگانی و خزانه یاد میکنند. ساختمان شماره ۱۵ که توسط سیدسجادی کاوش شده ، از بناهای مورد اهمیت دهانه غلامان است. این بنا که دارای یک پلان مربعشکل، به ابعاد حدود ۵۰ متر در ۵۰ متر است، از ۳۶ اتاق تشکیل شده است که همگی مستطیلشکل و شبیه به هم هستند. در یکی از اتاقهای آن، یک نقاشی دیواری که شاید بتوان گفت از معدود نقاشیهای دیواری دوران هخامنشی است، کشف شده است. از نظر کارکردی شاید بتوان گفت که این بنا نیز جزء بناهای عمومی بوده و کارکرد مذهبی و صنعتی داشته است. تمامی بناهای دهانه غلامان از خشت در ابعاد مختلف ساخته شدهاند. با توجه به وجود ساختمانهای کوچک و احتمالا مسکونی و خصوصی شاید بتوان گفت دهانه غلامان جزء معدود محوطههای هخامنشی است که آثاری از زندگی مردم عادی در آن دیده شده است.
دهانه غلامان عمر کوتاهی در حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ سال داشته است. دهانه غلامان بر اساس برنامهریزی قبلی ساخته شده و احتمالا بر اثر تغییر مسیر رودخانه یا فرمانی از مرکز تخلیه شده است، زیرا در کاوشهای این محوطه باستانی، هیچ آثار منقولی بهجز تعدادی لیوان سفالی و اندکی اشیای فرهنگی دیگر یافت نشده است و پژوهشگران اعتقاد دارند که این شهر بدون هیچگونه درگیری یا جنگ و خونریزی و آتشسوزی ترک شده است. محوطه پس از آن مدت کوتاهی مورد استفاده شبانان و بیاباننشینان بوده و بعدها در زیر ماسههای روان دفن شده تا به امروز به دست ما برسد.
در کتیبههای هخامنشی از یک «ساتراپی» در شرق شاهنشاهی با نامهای «زرک»، «زرنگ»، «زرکا» و «زرنج» نام برده شده که از آن در متون یونانی به نام «درنگیانا» یا «درنجینا» یاد شده است. با توجه به پژوهشهایی که تا به امروز انجام شده است، شاید بتوان گفت که دهانه غلامان منطبق با زرنگ هخامنشی یا زرین مورخانی همچون «کتزیاس» و «ایزیدورخاراسکی» است.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است