صنعتگران صنایع دستی معتقدند اگر شرایطی فراهم شود که در نمایشگاههای خارجی شرکت کنند، میتوانند تمام محصولاتی را که عرضه میکنند، بفروشند درحالیکه یکی از صنعتگرانی که تا کنون در حدود ۱۰ نمایشگاه خارجی حضور داشته، به نتایج دیگری رسیده است.
یاسر یامی که حدود ۲۰ سال است در هنرهای چوبی و خراطی فعالیت میکند، معتقد است: «درباره جمله «هنر نزد ایرانیان است و بس» اغراق کردهایم درحالیکه در واقعیت اینطور نیست. بسیاری از صنعتگرانی که در حوزه سفال و سرامیک فعالیت میکنند، معتقدند در ایران بهترین نوع سفال و سرامیک تولید میشود درحالیکه برخی صنعتگران این رشته وقتی در نمایشگاههای خارجی شرکت میکنند، میپذیرند که صنعتگران کشورهای دیگر از همه تکنیکهای این هنربه خوبی استفاده میکنند.»
هرچند با توجه به گفتههای صنعتگران رشتههای دیگر صنایع دستی، نباید فراموش کرد وضعیت مواد اولیه و دستگاههایی که در اختیار صنعتگران اروپایی قرار دارد، بهتر از کشور ماست. به گفته یامی در رشته خراطی نیز یکصدم ابزاری که برای این کار در دنیا استفاده میشود، در ایران وجود ندارد.
صنعتگرانی هم که پیشینه حضور در نمایشگاههای خارجی ندارند با تصور اینکه محصولاتی که تولید میکنند بهترین است، در این نمایشگاهها شرکت میکنند و زمانی که با واقعیت روبهرو میشوند و فروش ندارند تنها ضررها و زیانهایشان را میبینند و به خودشان قول میدهند دیگر در نمایشگاههای خارجی شرکت نکنند.
یامی از هر نمایشگاهی یک تجربه متفاوت کسب کرده و وقتی از او و همسرش بهعنوان تنها نمایندههای آسیا در نمایشگاه صنایع دستی سه قاره اروپا، آفریقا و آمریکا که در جزیره قناری اسپانیا برگزار میشد، دعوت شد، فقط به فروختن محصولاتی که تولید کردند، اکتفا نکردند و با صنعتگران کشورهای دیگر هم ارتباط برقرار کردند.
این صنعتگر، نمایشگاه صنایع دستی سه قاره را یکی از قویترین نمایشگاههایی میداند که تاکنون در آن حضور داشته و میگوید: «همهچیز با نظم و طبق برنامه ازپیشتعیینشده جلو رفت. بزرگترین حُسن این نمایشگاه این است که اجازه نمیدهند هر هنرمندی در آن شرکت کند بلکه بهترین صنعتگران را برای حضور در آن انتخاب میکنند.»
یامی توجه برگزارکنندگان این نمایشگاه به صنعتگران را یکی از نکات قابل توجه آن میداند زیرا وقتی از برگزار کننده درخواست کرده که چه کمکی میتوانند برای حضور او وهمسرش در این نمایشگاه انجام دهند، در مقابل، بهترین غرفه را در اختیار آنها قرار دادهاند. حتی وقتی آنها متوجه شدند یاسر یامی متولد تبریز است و این شهر بهعنوان «شهر خلاق فرش» از سوی شورای جهانی صنایع دستی معرفی شده، از او در خواست کردند عکسهایی از صنایع دستی این شهر را در اختیارشان بگذارد تا بتوانند تبریز را به بازدیدکنندگان این نمایشگاه معرفی کنند.
این صنعتگر، حضور در نمایشگاههای خارجی را یک فرصت میداند که باید به بهترین نحو از آن استفاده و ایران را معرفی کرد.او در این نمایشگاهها با افرادی آشنا شده که پیشنهاد فروش آنلاین بینالمللی یا عضویت در انجمن خراطان کانادا را به او دادهاند، به همین سادگی یک صنعتگر میتواند با صنعتگران خارجی و دنیایی فراتر از کشور خودش آشنا شود و تبادل اطلاعات کند.
یامی معتقد است نمایشگاههای صنایع دستی در کشورهای دیگر با هم متفاوت هستند. برای مثال مشتری صنایع دستی ایرانیها در اروپا، افراد ۷۰ تا ۱۰۰ ساله هستند و جوانان یا علاقهای به خرید صنایع دستی ندارند یا اگر هم علاقهای داشته باشند پول کافی ندارند. از طرفی همه نمایشگاهها صرفا محل عرضه صنایع دستی نیستند. برای مثال سالانه نمایشگاهی با عنوان «ایدههای خاص» در مونیخ آلمان برگزار میشود که از صنایع دستی گرفته تا سونا و جکوزی و پوشاک در سالنهای بزرگ آن عرضه میشود و اگر ایرانیها در این سالن حضور داشته باشند، خیلی خوب میفروشند. این صنعتگر میگوید: «نمایشگاههای ملی صنایع دستی که هر سال در خرداد برگزار میشوند نمایشگاههای خوبی هستند و صنعتگران بسیاری از استانهای مختلف در آن شرکت میکنند اما به عقیده من باید بهترینها از هر استان در این رخداد حضور داشته باشند و مساوات برای همه در نظر گرفته شود نه اینکه همیشه بدترین غرفهها را به استانهای محروم دهند و بهترینها را به استانهایی که در حوزه صنایع دستی بِرند هستند. من معتقدم باید حضور صنعتگران در نمایشگاههای داخلی صنفی شود.
- دستهبندیها: صنایع دستی , مهرپارسه
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است