لوور در تهران
فرانک صداقت
نیمه اسفندی که گذشت، نمایشگاه «موزه لوور در تهران» گشایش یافت. این نمایشگاه بعد از نمایشگاههای «استوانه حقوق بشر کوروش»، «پیکرهای برای صلح؛ مجسمههای پنهلوپه»، «ارمنستان و ایران؛ خاطره یک سرزمین» و «سیلا و پارس، یک خاطره مشترک» پنجمین نمایشگاه خارجی است که در ایران برگزار شد و پس از سالها ارسال آثار موزه ملی ایران به نمایشگاههای خارجی تا حدودی دوستداران میراث فرهنگی را خوشنود کرد.
برای نخستینبار در تاریخ هنر و تمدن فرانسه و ایران، ۵۴ اثر از موزه لوور در پاریس به تهران آمدند تا قصه شکلگیری این موزه را که زمانی قصر پادشاهان فرانسوی بود، شرح دهند؛ موزهای که آغاز ساخت آن به اواخر قرن ۱۲ و اوایل قرن ۱۳ میلادی به فرمان «فیلیپ دوم» بازمیگردد. کاخ لوور فعلی، ساختمانی است که چندینمرتبه گسترش یافت. در سال ۱۶۸۲، «لوئی چهاردهم»، کاخ «ورسای» را مکان اصلی اقامت خود قرار داد و این مکان را به محلی برای نمایش شکوه و عظمت سلطنتی تبدیل کرد که از جمله آنها میتوان به نمایش مجموعه عتیقه و باستانی یونان و روم اشاره داشت. از سال ۱۶۹۲ میلادی، این ساختمان تحت تملک فرهنگستان کتیبهشناسی و زبانهای باستانی فرانسه و فرهنگستان سلطنتی نقاشی و مجسمه قرار گرفت که بهعنوان نخستین مجموعهدار این سالنها شناخته میشوند. در طول دوران انقلاب فرانسه، مجلس موسسان تصمیم گرفت که لوور را بهعنوان محلی برای نمایش شاهکارهای کشور مورد استفاده قرار دهد. موزه لوور از سال ۱۷۹۳ میلادی تا امروز بهعنوان «موزه عمومی» فعال بوده و تمرکز آن روی هنر، تاریخ و فرهنگ است.
اما نمایشگاه موزه لوور در تهران بیش از آنچه انتظار میرفت، مورد استقبال قرار گرفت. از همان روزهای نخست افتتاح و بعد در روزهای نوروز و حالا که بهار است، روزهای بسیار پیش آمده که مردم برای بازدید از این آثار صف کشیدهاند؛ برای تماشای این ۵۴ اثر که تنها دو اثر از آنها متعلق به تمدن ایران است؛ یکی سر تبر کتیبهدار، از کاوشهای علمی باستانشناسی محوطه چغازنبیل خوزستان که «رومن گریشمن» باستانشناس فرانسوی آن را به دست آورد و با خود به فرانسه برد و دیگری درفش برنزی مدور بر دوش دو گاو نر، مزین به حلقه چهارنفره است که از عصر آهن و با حدود سههزار سال قدمت از لرستان کشف شده و جزء آثار خریداریشده لوور بهشمار میرود. به این معنا که از کاوشهای علمی نیست و از ایران قاچاق شده است. مابقی ۵۲ اثر دیگر به تمدن کشورهای دیگری چون عراق، یونان، مصر و ترکیه تعلق دارد که گلچینی از تاریخ و فرهنگ این کشورها هستند.
راهنمای بازدید
برای تماشای آثار نمایشگاه موزه لوور در تهران باید به موزه ملی ایران در خیابان امام خمینی تهران، نبش خیابان سیام تیر مراجعه کرد. نمایشگاه در طبقه همکف موزه دوران اسلامی برگزار شده و برای تماشای آن باید بلیت جداگانه خرید. بهای بلیت نمایشگاه پنج هزار تومان است و از آنجا که بانک آینده حامی مالی ایرانی برگزاری این نمایشگاه است و هزینه زیادی برای استحکامبخشی بخش نمایشگاهی موزه دوران اسلامی صرف کرده، اگر کسی کارت عابربانک آینده را داشته باشد، میتواند بهصورت رایگان از این نمایشگاه دیدن کند.
پس از ورود به ساختمان موزه دوران اسلامی، طبقه اول دست راست، نمایشگاه آثار و دست چپ، نمایشگاهی از ۱۸ تابلوی عکس زندهیاد «عباس کیارستمی» از آثار لوور که در قالب نمایشگاهی با عنوان «به من نگاه کن» تا آخر فروردینماه در معرض نمایش است. این عکسها همگی نبوغ و نگاه این فیلمساز ایرانی را نشان میدهد که چطور با ریزبینی توانست آثار جدیدی از آثار موزه لوور را خلق کند.
اما در سالن سمت راست؛ جایی که آثار تاریخی به نمایش درآمده، به محض ورود با تابلوهای بزرگ نقاشی و همینطور مجسمههایی از جنس سنگ مرمر روبهرو میشوید و نورپردازیهایی که توجه شما را به آثار بیشتر میکند. در سالن دوم با یکی از مجسمههای «ابوالهول» روبهرو میشوید و اطرافش نیز آثاری از تمدن بینالنهرین و نیمتنه «گودآ» و همینطور دو اثر ایرانی که در سالن دوم قرار دارند. در اتاقهای جنبی نیز آثاری از تمدن مصر وجود دارد. سالن بعدی به سالن نقاشیها و آثار اروپایی اختصاص دارد و همینطور نقاشیهایی که هنرمندان معاصر با عکس آثار تاریخی خلق کردهاند.
نمایشگاه بسیار شلوغ است و اگر میخواهید سر فرصت زیرنویسها را بخوانید و درباره آنها اطلاعات به دست بیاورید، حداقل یک روز کاری باید در موزه دوران اسلامی به سر ببرید.
موزه ملی ایران در نیمه اول سال تا ساعت ۱۹ است، اما برای بازدید باید زودتر خود را به این موزه برسانید.
نمایشگاه موزه لوور در تهران تا ۱۸ خردادماه در موزه ملی ایران برپاست و پس از آن قرار است به مدت دو ماه در موزه بزرگ خراسان در مشهد به نمایش درآید.
- دستهبندیها: مهرپارسه , میراث فرهنگی
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است